20 Kasım 2010 Cumartesi

Leonardo Da Vinci

Leonardo Da Vinci (1452 - 1519)
http://www.teknik-bilim.com/wp-content/uploads/2009/10/leonardo-da-vinci.jpg
Filozof, heykeltraş, ressam, mühendis, mucit, bilim adamı!..Rönesans'ın simgesi haline gelmiş Leonardo da Vinci...Sanatçılığını, ya da ressamlığını "Mona Lisa" ve "Son Yemek" gibi tablolarıyla somutlaştırmıştır. Babası bir hukukçu, annesi bir köylü kadınıdır. Evlilik dışı bir ilişkiden dünyaya gelmiştir. Annesiz büyümüş, babasının destekleriyle okumuştur. Doğayı; yaprak, taş, ağaç vs..resmetmesi ve matematik derslerindeki başarıları dikkat çekici olmuş, 16'sındayken babasının desteğiyle, Andreaa del Verrochio'nun yanına çırak olarak girmiştir. Bu okulda el işlerinde oldukça başarılar elde etmiş, felsefe, matematik, astronomi konularında eğitim almıştır. O dönemlerde bu işlerden mali kazanç pek mümkün değildi ki, yaşamında Dük'ler tarafından korunmuştur.Bu aynı zamanda sanatçılara ve sanatlarında o dönem ileri gelenler tarafından değer verilip korunduğunun da bir göstergesidir. Ortaya koyduğu eşsiz mühendislik çizimlerinden ve çalışmalarında etkilen Dük'lerin aracılığı ile yaşamının büyük bir kısmını sıra ile Floransa, Milano, Roma saraylarında sürdürmüş, ömrünün son yıllarını da Kral I.Francois'in himayesinde geçirmiştir.
 
Fizik ve matematik, özellikle mekanik dalında çağdaş bilimde temel felsefi fikirler öne sürmüş ve çizmiştir. Bu çizimler onun deneyselciliğini de gösterebilir. "Canlılar dışında algıladığımız hiç bir nesne kendiliğinden devinime geçmez." deyişi ile Newton'un ikinci yasası olan F=m.a'ya da bir temel oluşturabilir. F=m.a, yani Eylemsizlik İlkesi der ki; "Durağan bir cisim, ya da hareketli bir cisim bir dış etki olmaksızın hareketini değiştirmez, ya durağanlığını korur, ya da hareketine devam eder". Çok ilginçtir ki matematiksel formüllere dayandıramasa da "Her nesnenin hareketin yönünde bir ağırlığı vardır ve serbest düşmeye geçen bir cisim, düşme sırasında zamanla orantılı olarak ivme kazanır. "Bu da yine Newton'unh=(1/2)g.t² formülü ile tanımladığı Serbest Düşme Hareketini anlatır.Bu formülde g=9.8 m/s² Yerçekimi ivmesidir, t de birim zamandır.Newton 1642'de doğmuştu, Leonardo da 1452'de, arada tam 210 yıl var.Newton bu fikirleri yaklaşık 250 yıl sonra fiziksel formüllere çevirecektir. Tekrar Leonardo'ya dönelim.
 
Leonardo, bu kadar çok yönlü olmasına rağmen, oldukça sabırsız, dirençsiz bir kişiliği de vardı. Çalışmalarının çoğunu yarıda bırakmış farklı bir çalışmaya yönelmiştir.Asıl tutkusu resim, heykel işleri idi.Bunların dışındaki projelerin çoğu kağıt dışında kalmıştı ya da sonuçlandırılmadan bir kenara itilmişti.Projelerinin arasında o dönemlerde hayali dahi mümkün olmayan, uçak, helikopter,paraşüt tütünden araçlar, yaylı-kurmalı araba modelleri, farklı köprü tasarımları, can simidi, çeşitli silah modelleri vardı.Anatomi konusunda yaptığı incelemeler o dönemin en değerli bilimsel çalışmaları arasında sayılır. Hayvan ve insan cesetleri üzerinde ayrıntılı çizimler, sayısı 750'yi bulan çizimler vardı.Kalbin kaslarını ve kapakçıklarını ayrıntılı bir şekilde incelemiş, detaylı olarak çizmiştir.
 
Su ve havada dalgasal hareket, akustik fenomenler, ışığın dalgasal hareket olasılığından bahsetmiştir. Çok yönlü bir bilim adamı, sanatçıdır.
 
Leonardo'nun bilimsel anlayışı bu günkü bilim anlayışı ile yaklaşık olarak bağdaşır durumdadır. İyi bir gözlemcidir, uygulayıcı, deneycidir. Doğayı tüm saplantılardan arınmış bir kafayla, bir çocuğun her şeyi kucaklayan açık yüreği ile karşılar gibi karşılamamızı salık veren Leonardo da Vinci, yaşam öyküsünü şöyle dile getirmiş: "Nasıl yaşamam gerektiğini anlamaya başladığımda, nasıl ölmekte olduğumu gördüm". Öldüğünde 67 yaşındaydı.







 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e3/IngresDeathOfDaVinci.jpg/250px-IngresDeathOfDaVinci.jpg http://www.mailce.com/wp-content/uploads/leonardo-da-vinci-son-aksam-yemegi1.jpg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder